Barfodssko – et skift til minimalist sko (fordi alm. sko er sundhedsskadelige)

Jeg har de sidste år gravet dybere i skuffen med naturlig bevægelse, terapi, biomekanik og evolution for at forstå vores krop bedre. En af de ting jeg har gjort er at skifte mine sko ud. Et skift til minimalist sko. Der er mange fordele ved minimalist sko når man tænker den naturlige funktion af foden (og hele kroppen). Nu får du historien om hvordan jeg oplevede at vores almindelige sko er sundhedsskadelige og min oplevelse med skiftet fra almindelige sko til barfodssko/minimalistsko:

For nogle år siden, jeg mener det var i 2014, flyttede jeg til Gran Canaria for at arbejde et halvt år, som fysioterapeut på en norsk klinik. Sæsonen strakte sig fra oktober til marts og jeg arbejdede i shorts alle dage. På grund af varmen arbejdede jeg ofte i sandaler, barfods sandaler, som forstyrrede de naturlige bevægelse i min fod mindst muligt. Når jeg ikke havde sandaler på var det i minimalistiske fivefingers.

 

 

Og når jeg trænede var det i vibram fivefingers og resten af tiden gik jeg barfodet på stranden eller hjemme på altanen. Så da jeg kom hjem efter at have været barfodet i 6 måneder føltes det helt forkert at tage mine Nike sko på.

wp-image-94109439jpg.jpg
Alm. Nike sko. Med positiv hæl, stiv sål og smal pasform.

Jeg følte at jeg tippede forover pga af den positive hæl (som forskuder kroppens tyngdepunkt frem), jeg kunne ikke mærke underlaget pga af den tykke sål og jeg blev nød til at krumme tæer pga det smalle design. Jeg havde ikke tidligere været bevidst om dette. Min krop (og hjerne) havde simpelthen vænnet sig til at være i disse stillinger/positioner med forskudt tyngdepunkt og krumme tæer. Jeg har fordybet mig i litteratur omkring emnet og den korte forklaring er:

Der er noget helt galt med vores fodtøj. Design, mode og forkerte grundlag har dikteret hvordan vores sko ser ud. De har glemt at tænke på den naturlige funktion af foden og hvordan resten af kroppen påvirkes.

Se og hør med her for en kort forklaring:

Vores konventionelle fodtøj er sundhedsskadeligt. Som cigaretter og dårlig kost påvirker kroppen, så påvirker dårligt (normalt) fodtøj også vores krop. Skæv storetå, hammertå knyster, nerveskade er resultatet af vores fodtøj. Samt dårligt fodtøj kan være en faktor i knæ-, hofte-, ryg- og hovedpineproblemer. Det er ikke nogen stor nyhed. Vi har vist det i mange år. Du kan gøre noget selv.

Jeg har siden udskiftet mit fodtøj til modeller med bred snude og en flad (zerodrop), tynd og fleksibel sål. Once you go flat, you never go back.

Vil du hjælpe din sundhed lidt på vej, så skift dit fodtøj til barfods/minimalist-sko. Det tager ikke ekstra tid ud af din dag. Du har jo sko på alligevel, så hvorfor ikke have sko på som lader din krop fungerer naturligt?

Jeg har udarbejdet Naturlig Fod – Online Program & E-bog. En guide til at skifte fra alm. sko til barfodssko og samtidig træne fødderne stærke og smerterfri.

En anden ting, som også nævnes i E-bogen og påvirker foden er naturlige siddestillinger. Simple stillinger som du kan kombinere med daglige gøremål hvor du sidder på gulvet og få gratis mobilitetstræning. Læs mere i Naturlige Siddestillinger – En guide til at komme i gang (E-bog)

Siddestillinger på gulvet vil være med til at supplere et skidt til barfodssko godt da stillingerne vil øge bevægeligheden i tæer, fod og ankel (knæ og hofte).

Der findes mange forskellige muligheder – her er en liste med barfodssko – Barfods/Minimalist-sko – Inspiration

Skiftet vil gøre dine fødder stærkere og mere bevægelig. Måske du kan lindre dine smerter og undgå operation. Men som med alting skal det være et gradvist skift for at undgå overbelastninger. Men det kan være svært.

GODE RÅD TIL SKIFTET – PAS PÅ DIG SELV. Det er ikke alle der bare lige kan skifte fra traditionelle sko til minimalist sko. Jeg kunne ikke. Jeg gik i bare tæer når jeg kunne, på arbejde havde jeg sandaler på og jeg løb og trænede i fivefingers. Min fod var ikke i form til at kunne modstå al den bevægelse. Jeg fik efter den første måned smerte i forfoden og i bakspejlet kan jeg godt se at det var som at løbe en marathon uden at have trænet op. Mine led, muskler og knogler i foden var svækket efter mange år i traditionelle sko. Skaden var uundgåelig. Det måtte ske at jeg fik problemer med en så drastisk omstilling. Og som fysioterapeut burde jeg vide bedre, men som alle mine patienter siger: “det føles fint”. Og det gør det indtil fælden klapper. Med nogle ting kan man ikke bare lytte til kroppen. Der er behov for en smartere tilgang. Gradvis eksponering er vejen frem. En gradvis omstilling vil give din krop tid til at omstille sig de nye bevægelser og belastninger. Og det var så hvad jeg gjorde efterfølgende. Jeg tog et par dage i mine “store” sko og på den måde fik foden ro. Herfra var det nogle timer i minimalisktisk fodtøj om dagen og al træning foregik i “store” løbesko. Da jeg kunne gå hele dagen i minimalistisk fodtøj var det muligt at tage enkelte træningssessioner i mine fivefingers og på den måde bygge foden stærkere – gradvist.

Din fod er i koma! Hvis din fod har været immobiliseret i sko i mange år, så kræver den genoptræning for at genvinde noget af den tabte funktion. Kom i gang med at bevæge dine fødder og lav øvelser som kan lette overgangen til barfodssko – (link til øvelser kommer)

 

Nu i 2017 er mine fødder stærkere end før og jeg går kun i minimalistisk fodtøj året rundt. Stærke fødder giver et godt fundament for resten af kroppen. Jeg synes det har været hele turen værd. Det føles rigtigt for mig. Måske det er noget for dig?

/Thomas Pretsch

Et andet “trick” til optimering af din kropsfunktion, som ikke tager mere tid ud af din dag er at sidde på gulvet i stedet for sofaen – brug naturlige siddestillinger: Læs mere og høst de gavnlige effekter med mig.

Tag kontakt hvis du er usikker og ønsker specifik hjælp til dit problem.

Jeg tilbyder privat undervisning/behandling, online coaching og workshops. Du kan også finde hjælp i Online Programmer.

For inspiration og mere viden følg også med på Facebook: www.facebook.com/bettermovefys – og tilmeld dig email-listen: http://eepurl.com/duU5nv. Så får du rabat og besked om åbne workshops og nye online programmer.

/ Thomas Pretsch

One thought on “Barfodssko – et skift til minimalist sko (fordi alm. sko er sundhedsskadelige)

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s