Variation – I din træning og livsstil

Score-Kaj prædikede at vi skulle huske de tre S’er – charme, selvtillid og lækkert hår, når der skulle scores lamsebamser. Jeg vil gerne prædike de tre V’er når vi skal passe på vores krop og sikre optimal funktion og sundhed i hver en celle.

Det moderne liv kræver sin bevægelse. Vores livsstil har ændret sig markant, det har vores DNA ikke. Det er derfor vigtigt at tage hensyn til dette i måden vi bevæger os på – i vores træning og i vores liv. Derfor vil jeg gerne introducere dig til de tre vigtige V’er, som kan hjælpe dig med at lukke det hul der er mellem vores moderne liv og det behov vores genetiske arvemasse har.

De tre V’er i din træning praksis (og dit liv) er: Variation, variAtion og variatioN. 

Nøgleordet her er variation. Variation af bevægelser er en af hjørnestene i min trænings praksis. Jeg mener det også bør være en del af din. Jo mere alsidig og varieret din træning (og livsstil) er, desto mere modstandskraft og immunitet vil du opbygge dig mod skader, sygdomme og livets uheld.

Vores træning, livsstil og omgivelser er simpelthen en for ringe udfordring for vores DNA. Vores moderne kunstige omgivelser yder ikke nok variation. Vores kroppe er blevet vænnet til og har adaptereret til repetitive ensformige bevægelser. Hvis vi fx ser på vores gulve og fortove yder de ingen variation i måden vores krop skal arbejde på sammenlignet med det underlag der findes i naturen. Fortov og gulve er flade og giver ensidige repetitive belastning i de samme fodstillinger. Fortov og gulve er en slags gips for vores fødder og gør at vi ikke bruger fødder og ben i varieret positioner. Hvad sker der når man har haft benet i gips og ikke bevæget leddet og musklerne? Leddet bliver stift og musklerne svagere. Det er det vores miljø (og teknologi) gør ved vores krop.

Naturen derimod er ujævn og varieret og kan skabe uendelig mange variationer af stillinger for din fod og ben (og dermed resten af kroppen). Det er i naturen, i skov, på klipper, sand og sten at vores krop har udviklet sig evolutionært. Vores fod skal udfordres i forskellige positioner og stillinger. Ja det skal hele kroppen. Variaton er hvad vores led, muskler, sener og hver eneste celle og DNA i kroppen har brug for.

Hvis du bor i byen med flade fortov og parker kan du udfordre din fødder og ankler med disse øvelser. De efterligner nogle af de bevægelser du ville støde på i naturen og gør dine fødder og ankler stærke.

Vores daglig miljø og inaktive livsstil er et problem. Men det er vores træning også. Ensformig træning, som at løbe eller cykle tre gange om ugen giver cardiotræning for lunger, hjerte og kredsløb. Hvilket er fint og samtidig bliver de store muskelgrupper i benene brugt, men kun i et meget begrænset omfang (et lille bevægeudslag). Hvis du resten af dine vågne timer sidder i en stol, så mangler fx dine hofter EN MASSE BEVÆGELSE! Ikke nødvendigvis træning, men bevægelse. Få mere bevægelse ind i din hverdag uden at bruge ekstra tid helt simpelt – sid på gulvet.

Lær  mere om siddestillingerne: Naturlige Siddestillinger – En guide til at komme i gang (E-bog

Spis varieret, bevæg dig varieret. Vi kan sammenligne bevægelse med mad. Det er godt at spise appelsiner, fordi appelsiner er sunde og indeholder c-vitamin. Men vi kan ikke nøjes med at spise os mætte i appelsiner, for så vil vi mangle andre vitaminer, mineraler og næringstoffer. Vi har brug for en varieret og alsidig kost. På samme måde er det sundt at løbe fordi vi får nogle positive effekter af fysisk aktivitet, men andre dele af kroppen negligeres og forsømmes. Vi kan ikke nøjes med at løbe. Mennesket er skabt til mere end det. Der skal andre bevægelser til for at stimulerer hele vores fantastiske krop. Et godt kostråd er at spise varieret, det samme er gældende for bevægelse.

Det er vigtigt for kroppens led at blive ført igennem hele deres bevægeudslag for at vedlige holde deres sundhed. Alsidig varieret bevægelse finjusterer din krops funktion så den kan fungerer optimalt og på den måde kan træning/livstilsrelaterede smerter forebygges eller lindres.

Varieret bevægelse er terapeutisk og styrkende

Ved at genvinde varieret stimuli til kroppens celler kan vi skabe en kraftfuld helende terapeutisk effekt og samtidig forebygge skader ved at øge kroppens modstandskraft i yderstillinger og sjældent anvendte positioner. At genoprette passende mængder af bevægelse i hvert led i kroppen er noget som vi moderne mennesker bør tænke på, hvis vi ønsker en velfungerende krop.

Et af det mest fremragende karakterer ved naturlig bevægelses træning og livsstil er variation. Varieret bevægelse, på en hver tænkelig måde, der sikre omhyggelig brug af kroppen. På den måde sikres at ingen celler understimuleres, men også at overbelastning af cellerne undgås. Der er balance i regnskabet.

Varieret bevægelse vil stimulerer celler over hele kroppen. Nerver, lymfe- og blodkar, hud,  ledbånd, knogler, sener og muskler. Der er ikke bare fitness for en specifik muskel. Der er fitness for HELE KROPPEN.

Vi kan få denne dosis af nærende varieret bevægelse ved at træne alsidigt og bevæge os naturligt i et fitnesscenter eller på stuegulvet. Vi bliver i så fald nød til at tænke over at lave øvelser som træner hvert led i kroppen i alle tænkelige positioner (en stor opgave at huske på dette og opfinde øvelser til dette formål). ELLER vi kan bevæge os i naturen:

  • Løbe eller gå i gennem skovbunden (udenfor stierne https://www.instagram.com/p/BAPutRVmaoy/)
  • Hoppe over, kravle under, løfte og bære træstammer og sten. Desuden er der en række andre postive effekter af naturen.
  • Klatring i et træ giver varieret bevægelse. At klatre, bærer, balancerer, hænge, svinge og hive sin egen kropsvægt op vil udfordre kroppen alsidigt. Du behøver ikke at tænke på forskellige øvelser, du skal bare bevæge dig rundt, op og ned i træet. Alle træer er forskellige, det er naturen som byder ind med variation og kompleksitet som din krop skal tilpasse sig til. Kom i gang og læs mere her: træ-træning.
  • Bevægelse med et andet menneske kan give uvurderlig, uforudselig og varieret bevægelse. Et andet menneske er det mest komplekse træningsredskab du kan få. Der findes ikke et andet bevægelses miljø som er så komplekst som et andet menneske. Der ikke noget som vil give dig så varieret kinæstetisk information, berøring på huden, variabler i bevægelser mm. Prøv dans, kampsport, capoeria og mærk det på egen krop. Elementer fra dans og kampsport er at finde i den træning jeg tilbyder – Natural Human Movement. Mere om dette i andet post.

Du ønskes god vind, god træning og god varieret bevægelse og livsstil. Husk de tre V’er!

Thomas.

PS. Hvis du vil starte med at bevæge dig alsidigt i fitnesscenteret så prøv at hænge. Det er en bevægelse som få gør, men som har stor terapeutisk effekt på skuldre, albue, hånd og ryg.

PPS. Følg også med på Facebook – www.facebook.com/bettermovefys – og tilmeld dig email-listen ved at sende en mail til info@bettermovefys. Så får du besked om åbne workshops, træninger, nye artikler og andre nyheder.

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s