Knæsmerter – skaber tunge halve squats problemer?

For meget af en ting er ikke godt.

Squat er kendt som en konge øvelse… Men isoleret set er den ikke meget værd i min optik. Slet ikke med den typiske udførsel – kun halvt ned med tung vægt. Dette vil føre til ubalance. En ubalance der kan være årsag til dine knæsmerter (øvelsen kan have sin plads i et træningsprogram, men alt for ofte får den en for stor rolle).

Er squat overhovedet nødvendig? Nødvendigt for almene befolkning? Nødvendig for idrætsudøvere?

Det vil de fleste mene, men jeg har set fantastiske resultater uden squat i programmet. Især hvis der er knæsmerter. Knæsmerterne lindres og der ses faktisk bedre performance som øget hoppe højde fx.

Hvordan kan det være? Der kan være mange årsager…

Ofte er der for meget fokus på squat (og måske dødløft) som eneste træning af benene. Dette betyder at der opstår “huller” i fysikken, som gør at der kommer ubalance. Fx for meget styrke nogle steder og for lidt andre steder. Et eksempel herpå kan være evnen til at løfte benene. Hvor mange træner dette? Der er mange som har svært ved nedenstående øvelse!

Der er er talrige andre øvelser og bevægelser som negligeres og dette kan have betydning for knæsmerter. I sidste ende er det altid individuelt, men der nogle fundamentale ting som kan have stor betydning. En af disse kan være evnen til at tolerer belastninger med knæet foran tæerne. Ofte er det jo det modsatte der trænes i squat, hvor knæene holdes bag tæerne. Som det ses udført her og er typisk eksempel på udførsel af squat:

Kilde: https://runivation.dk/styrkeguide-squat/

Øvelsen ovenfor er som som sådan fin, men hvis det er den eneste øvelse du laver for din ben, så kan der opstå problemer. Optimalt vil vi være være stærke og stabile i alle positioner. I livet og i sport ses knæet ofte foran tæerne – det vigtigt at træne knæene til at modstå den belastning de bliver udsat for.

Du kan se flere eksempler på Instagram.

Ved at optimerer kroppen og lukke hullerne med den rette træning kan knæsmerter forsvinde. Hvis alle trænende optimalt ville knæsmerter stort set ikke være eksisterende (der vil selvfølgelig være akutte skader i forbindelse med tacklinger og vrid). Men overbelastningsskader burde ikke eksisterer!!

Har du brug for hjælp til at optimerer din træning?

Læs mere her: Smertefri Knæ – Online Træning

/ Thomas Pretsch

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s