Barfodssko/Minimalistsko – Inspiration

Som beskrevet i et tidligere indlæg er vores moderne sko langt fra hvad vores krop er designet til – Et skift til minimalist sko (fordi alm. sko er sundhedsskadelige). Sko kan påvirke hele kroppen, så en omstilling til barfods/minimalist sko vil hjælpe ikke bare fod og ankel, men hele kroppen til bedre funktion.

Da jeg først hørte om minimalist sko tænkte jeg fint, jeg har allerede er par. Mine gamle indendørssko. Så i starten gik jeg tilbage til en klassiker, Adidas Special, som har et godt greb, men den har faktisk en positiv hæl, relativ stiv sål og smal snude. Så egentlig ikke en minimalistisk sko.

Fleksible, lette sko med tynde såler, uden hæl, med godt greb og en bred tåsnude er det optimale at stræbe efter. Det kan være svært at få hele pakken, men denne liste kan give dig et overblik over dem jeg har prøvet.

IMG_20190601_214629_978

Jeg har flere par, nogle til hverdagsbrug andre er mere træningssko, nogle en kombi. Min rejse begyndte med Fivefingers. Efter råd, vejledning, research, nysgerrighed og afprøvning har jeg fundet frem til og afprøvet følgende mærker:

 • FiveFingers, fem flotte tæer. Hvis man kan se bort fra looket er det en sko som forstyrrer de naturlige bevægelser mindst muligt. De har en vibram sål med et OK greb. Kan klart anbefales som en rigtig god arbejdssko (vær klar på at du får er par kommentarer fra kollegaer). Skoene er også super til bevægelse, vandring, løb og træning. Husk nogle sokker med som passer til skoen, så du undgår fæle lugte. Ellers kan skoen dog nemt vaskes i maskine (for mig kan de holde til 3 ganges brug uden sokker). Prisen er 700-1200 kr., men kan ofte fås på tilbud til 500 kr. De fås i en masse forskellige modeller og farver.
 • FiveFingers hjemmeside
 • Freet er et mærke fra Storbritannien. Jeg har først hørt om det i 2019 og har testet denne model her i vinteren 2019/20. Støvlen her har en helt fantastisk følelse og føles mere som en let barfodsko end en vinterstøvle. Tynd og fleksibel sål koblet med en blød overdel gør at der ikke rigtig er nogle begrænsninger i denne Mudee model.
 • Freet hjemmeside
 •  Få 10% rabat med rabatkoden: tp-10
 • Freet Flex modellen er en lækker letsvægtsmodel, som kan bruges som almindelig sneaker, træningssko, løbesko mm. Den har et godt greb og er super fleksibel i overdelen.
 • Få 10% rabat med samme kode – se ovenfor.
 • Xero Shoes har flere forskellige modeller af sko og sandaler. Deres sål og materiale er en smule mere robust og holdbart, men det gør også at sålen er smule tykkere end fx Vibram. Hør mere om Prio modellen:
 • Xero Shoes hjemmeside
 • Barebarics er en mulighed for at få en sneaker i barfodsudgave. Den føles rigtig let og har alle de gode egenskaber som gør at den er barfodsvenlig. Den ligner ikke de andre barfodssko og er lidt mere cool. Eneste ulempe, den er ikke lavet til at sport, træning osv.
 • Zing model – Barebarics hjemmeside
 • Lems barfodssko. En lidt mere “robust” model, men vægten holdes nede på omkring 200 gram. Mit første indtryk var at de minder lidt om traditionelle sko. På grund af designet og den lidt tykke sål. Sålen er relativt tyk (8mm) og en smule stiv (sammenlignet med fx Magicals shoes). Sålen er dog forsat bevægelig. Skoen har zerodrop og en dejlig bred tåboks med plads til tæerne. Sålen har et godt grib og man står godt fast. Denne model kan anvendes hvis man ønsker en smule mere beskyttelse (i kraft den tykkere sål). Der kan derfor være et godt alternativ hvis du skal starte ud med barfodssko. Designmæssigt er vi heller ikke så langt fra traditionelle kondisko med denne
 • Primal 2 model:

Lems Boulder Boot:

 • Wildling, er et tysk firma. Den ene af grundlæggerne er sports terapeut, barfodsløber og går op i biomekanik og naturlig bevægelse/natural movement. Skoene har et karakteristisk design, inspireret af japanske ninja støvler. Der er en super fornemmelse i de modeller jeg har prøvet. De har meget tynde såle og kommer tæt på minde om Vibram Fivefingers da der også er god plads til tæerne. Ingen klager, skoen efterkommer alle Barfodskriterierne. Jeg vil ikke benytte den til træning vild træning, men mere til hverdagsbrug. Den kan dog godt bruges til lette løbeturer eller fx håndstandstræning. Firmaet har desuden fokus på bæredygtighed og anvender så vidt muligt natur materialer.
 • Wildling hjemmeside

Wildling Crow model:

 • Vivibarefoot har et bredt udvalg af sko til hverdag, fest, børn og træning. De par jeg har haft til træning slides hurtigt og har meget glatte såler når underlaget er vådt. De har modeller jeg har prøvet har en god bred tåsnude med plads til tæerne. Prisen er i den dyre ende, de har dog tit udsalg og at sammenligne med traditionelle løbesko er prisen ikke så gal igen (70-200 euro).
IMG_20170419_164622
Vivobarefoot
 • Feyiue/Kwon, den billigste mulighed (150-200 kr), dog ikke en rigtig barfodssko da tåsnuden er for smal. En taichi/kung fu sko, som også anvendes af bla. parkour-udøvere pga et godt greb. Den har en ok blød sål, men man får ikke den helt rigtige barfodsoplevelse med disse. Det kan dog være en billig start på din vej mod barfodssko og bruges som en omstillingssko fra mere stive og positiv-hælet sko. Mange Movement og parkour udøvere sværver også til denne sko og jeg kan bestemt også anbefale den til træning eller som en hverdags sneaker. Jeg har en 43 til træning og bruger størrelse 44 til hverdag for at få lidt mere plads til tæerne. Jeg har fundet mine Kwon sko her: budoland.dk/  (rabatkoden “BMFYS” giver 12% rabat på alle sko) og Feiyue har jeg købt på udenlandske hjemmesider (fx her:  www.amazon.de/Feiyue-Sneaker-Parkour).
IMG_20170131_170622.jpg
Feiyue
 • TadeEvo, er at sammenligne med Fivefingers, det er en let (180 gram i str. 42), fleksibel sko med et rigtig godt greb. Der er ikke 5 tæer, tå snuden er en smule smal, men materialet er meget eftergiveligt. Designet er ikke det pæneste efter min mening, men som træningssko eller arbejdssko kan den anbefales. Den tynde og fleksible sål giver sublim fornemmelse for underlaget og er faktisk min favorit i forhold til at “de-formere” led og skabe optimale forhold for naturlige bevægelser i foden. De sælges for omkring 90-100 dollars.
 • TadeEvo hjemmeside
screenshot_20170325-212229.png
TadeEvo

Se skoen i aktion og lær at træne dine ankler samtidig: Modstandsdygtige ankler

 • Magical Shoes minder meget om TadeEvo både i design og funktionalitet. Super tynd og fleksibel sål, men et godt greb (man står næsten for godt fat indendørs). En super træningssko og barfodsløbesko. Find skoene og andre varianter på magicalshoes24.com.
 • Du kan få 10% med denne discount code: THOMAS
 • IMG_20190516_220255
  Magical Shoes
 • Mukishoes er nyt mærke fra 2019. Jeg har prøvet skoen i cirka 6 måneder. Der en en casual type sko. Jeg vil ikke anbefale den til træning. Den er blød, fleksibel og der er plads til forfoden. Jeg synes den har den fordel at den ikke ligner en typisk barfodssko med en bred skosnude. Den er lidt mere diskret, men deres design gør at der stadigvæk er plads til forfoden. Der medfølger ingen indersål.
 • Feelmax er et mærke fra Finland.
 • Maku Sandals er udviklet over langt tid. Forskellige ting er afprøvet og tilpasset og de har forsøgt at optimere løbende. Jeg synes de er kommet frem til en super kvalitets sandal med gode detaljer. Sandalen er aldrig og kan bruges til hverdag og vandring. Sålen er til den tykke side, men det gør også at den kan bruges til lidt af hvert. Der er kun et design, men med forskellige materialer.
 • Læs mere på hjemmesiden (få 10$ rabat med koden THOMAS10MAKU) : www.curiousred.com
 • Tarasoles er håndlavet efter dine mål! Du tegner omridset af din fod og sender til firmaet, som så producerer sandalen efter dine ønsker i forhold til materialer og farver. Jeg har afprøvet en læder model med 6 mm tyk sål. Super blød og enormt god følelse af underlaget gennem den tynde sål. En simpel og minimalistisk sandal. Der også fantastisk support fra firmaet i forhold til hjælp af valg af materialer efter det behov du har. Læs mere:www.tarasoles.com
  (If you order write an Email, with the Code: THOMAS)
 • Luna-sandal en mulighed når varmen lokker til at lufte foden. Her er der ingen smal tåsnude at klage over, ej heller en positiv hæl. Sålen er til den tykke side, men man kan stadig mærke sten og foden de-formeres efter underlaget. De forskellige modeller har forskellige sål-tykkelse og de fleste er med Vibram = godt greb. Jeg vil ikke anbefale dem til træning, men jeg har selv vandret i dem i flade DK og stejle Schweiz hvor de har gjort er helt ok stykke arbejde. De anvendes også af mange barfodsløbere. Bestemt værd at kigge nærmere på.
 • wp-image-4066705jpg.jpg
  Luna sandal
 •  beNimble, Camper og Merrell er nogle mærker som jeg har endnu ikke prøvet, men jeg har dem i kikkerten.

Der findes mange flere mærker af barfodssko og sandaler. De har alle deres fordele og ulemper. Der er altid individuelt hvad folk foretrækker. Prøv dig frem selv. Nu har du i hvert fald lidt vejledning, inspiration og ideer fra mig.

Og husk du kan jo altid gå og træne i bare tæer!

Ønsker du hjælp til at skifte fra almindelige sko til barfodssko uden skader? Og samtidig træne dine fødder stærke, stabile og smertefri? Læs mere i Naturlig Fod – Online Program & E-bog

Jeg tilbyder privat undervisning/behandling, online coaching og workshops. Du kan også finde yderligere hjælp i Online Programmer.

/ Thomas

For inspiration og mere viden følg også med på Facebook: www.facebook.com/bettermovefys – og tilmeld dig email-listen: http://eepurl.com/duU5nv. Så får du rabat og besked om åbne workshops og nye online programmer.

Du kan også supplere barfodssko med siddestillinger på gulvet som strækker og smidiggør led og muskler i tæer, fod og ankel. Læs mere i Naturlige Siddestillinger – En guide til at komme i gang (E-bog)

One thought on “Barfodssko/Minimalistsko – Inspiration

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s