Træner du dig til stivhed og smerter? (i din skulder og resten af kroppen)

Jeg har set det på klinikken. Store muskuløse mænd med skuldersmerter. De har måske endda fået flere operationer i skulderne før. Og tilfældigt er de blevet henvist til fysioterapi i stedet for en ortopædkirurg denne gang. Hvad er forskellen på en ortopædkirurg og fysioterapeut? Der en del men vi lærer mange af de samme test. Test som er forældet og ikke måler det vi tror vi måler. Men ortopædkirurgen vil ofte opererer, den mulighed har fysioterapeuten ikke. Så vi kan give massage, give akupunktur, laserbehandling, ultralyd, elastik øvelser eller et standard program i maskiner.

Men nogle fysioterapeuter har andre værktøjer. De ser på bevægelse, kigger efter timing, kompenserende bevægelse, nedsat bevægelse, muskelfylde, atrofi, hvilelængde af musklerne og stilling af ledende.

Overstående er noget som bl.a. kan ændre sig hvis man træner styrketræning, fitness eller bodybuilding. Målet er for de fleste at løfte flere kilo, tabe sig eller øge muskelmassen. Fine mål. Men bare ikke særligt menneskeligt. Det kan godt være at omkredsen af overarmen øges og taljemålet mindskes. Men resultatet er ofte at folk bliver immobile og stive. De træner sig simpelthen til at blive mindre bevægelige. De mister almen menneskelig funktion på grund af deres mål med træningen.

Dette har konsekvenser. Smerte og ubehag.

Fun fact hørt fra et oplæg på et skulder-symposium: Før styrketræning blev introduceret på håndbold-landsholdet var der ikke så mange skulderskader som der er nu.

Træningen bliver for isoleret og snæver og til sidst siger kroppen fra. Ja kroppen kan tilpasse sig og kan klare meget. Men tænk engang over hvad årsagen er til dine smerter og ubehag?

Orientering i træningen mod mere vægt, kapacitet eller tid vil ikke fungere godt til at udvikle din krop. Det er ikke komplekst nok til at udvikle et komplekst system (din krop). Det er for simpelt og det respektere ikke kompleksiteten af din struktur, dit sind og måden vi bevæger os på. Vi er ikke det dyr. Vi er mere komplekse end det.

Så kære medmennesker – hvad ønsker i at få ud af jeres træning?

Store muskler, stivhed og smerter?

Eller en funktions dygtig krop?

Det er nemt at kritisere uden at komme med forslag. Lær at bevæge dig i stedet for fokuser på din vægt, enkelte muskler eller antal kilo du kan løfte. Lær bevægelser. Her er et par forslag:

Træn i gymnastik ringe i stedet for maskiner:

Ved mange af øvelserne opbygges styrken samtidig med bevægelighed øges. En fantastisk kombination.

Muscle-Up – Lær forudsætningerne

 

Hæng, som supplement til din idræt og træning:

At hænge kan gøre underværker for dine skuldre, men også ryg, albuer og håndled.

Hæng og hel din skulder | Skuldertræning & Terapi

 

Sid på gulvet (gælder for alle mennesker):

At sidde på gulvet er så vigtigt at jeg har skrevet en e-bog om det. Læs den her: Naturlige Siddestillinger – En guide til at komme i gang (E-bog)

Læs mere om hvorfor her:

Siddestillinger – Sid bedre, bevæg dig bedre (arketypiske positioner/naturlige siddestillinger)

 

 

Screenshot_20180615-192623.png
Hæng
SAMSUNG CSC
Naturlige siddestillinger
screenshot_20170316-142258_01.png
Lær at lave muscle up

 

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s