Bæredygtig Træningspraksis – Livslang Bevægelsesfrihed

Indianerne har en ide om at tage vigtige beslutninger med den syvende generation i tankerne. Hvordan vil de beslutninger de tager nu påvirker de fremtidige generationer. Det handler om at tænke fremad og overveje om de beslutninger som tages i dag vil gavne børnene syv generation frem.

Hvis vi tager denne tanke til og gør den mere egocentreret, så den handler om DIG og DIN krop og udskifter generation med årti. Hvordan vil din trænings praksis som du udfører nu (eller hvis du er inaktiv, den bevægelse som du slet ikke laver) påvirke dig syv årtier frem?

Hvad gør du i din træning som sikre dig at du vedligeholder bevægelighed, styrke og kontrol i alle kroppens led? Hvor meget variation har du i din træning og daglige bevægelse? Hvad er målet med din træning (kort og langsigtet)? Store muskler? Flad mave?

Som nutidige udøver af fx løb kan det være at din opvarmning til løbeturen består i at bøje dig for at binde snørrebåndene på løbeskoene. Du løber en tur og går i bad så er det slut. Du får ikke strakt dine arme overhovedet. Du får ikke vægtbæring igennem skulder, albue og håndled. Næppe bøjet meget i hofte og knæ. Variation er en af hovedprincipper i min træningspraksis.

Læs mere: Variation – I din træning og livsstil

Tænker du på variation i din træning og i dit liv? Jeg tror det er en vigtig overvejelse at have med. Da jeg stoppede med fodbold som 15 årig var jeg i god form (konditionsmæssigt), men jeg var stiv som et bræt. Jeg var kun 15 år, men havde allerede mistet enormt meget bevægelig. Tingene har ikke ændret sig for de 15 årige når jeg nu tester efterskoleelever på Oure idrætsefterskole eller underviser 9. Klasser i bevægelse. Der er mange som ikke kan sidde på gulvet som mennesker bør kunne. Fx i en squat. Læs mere om squat-positionen her:

Squat – for din sundhed

Og hvis du er rigtig interesseret kan du lære mere om hvordan du genfinder bevægelighed, styrke og lindre smerter ved at bruge simple siddestillinger i bogen: Naturlige Siddestillinger – En guide til at komme i gang (E-bog)

Selvfølgelig kan man have et godt liv uden at sidde i squat. Uden at kunne røre sine tæer. Uden at have kræfter til at gå på trapper. Men hvis frihed (bevægelsesfrihed) er vigtigt for dig og du i forvejen investerer tid og penge i din træning og sundhed, så vil jeg anbefale dig at stoppe op. Stoppe op og bruge tid på at overveje hvad du vil.

“How do the movements you have been working on during the last years influence your life? Do you profit from them or do they instead harm you? Do the movements you do enhance your health, your intellect, knowledge or feeling of harmony? We can diminish the possibility of an injury with proper prevention and a deeper understanding of who we are and what we want.” – Josef Frucek

Hvad vil du? Hvor vil du hen? Hvordan vil du bevæge dig?

Tænk over det.

Vil du have en krop som ser godt ud eller vil du have en krop som kan bevæge sig?

textgram_1499198190.png

Many train to look good naked, those who learn to move are training for life, longevity, health and the freedom to move.

Thomas.

Læs mere omkring ryg træning: Spinal Waves – Ryg Træning – Online Program

Hvis du er interesseret i denne tankegang er der her lidt ekstra, som jeg desværre ikke har referencen på:

Do you ask sometimes,” Do my wishes and visions correspond to my mental and physical possibilities? Can I do what I see in someone else’s body? And if yes, then how do I arrive to that point? Is what I want in the long term constructive for me? Does it matter to me how I will be able to move and live in another 20 years? Can I resist the hunger of immediate results? We do not have to wait until something breaks. I can imagine that for many it is not important, so they go for their goal, no matter what it will cost. For some this choice comes from an incomplete understanding of what will follow; for others it is purely a wish to accomplish their desire. You can see it very evidently in the top sport world, but in the dance or circus world it’s not much defferent
There is exercise, and there is movement. This is not about smashing out reps and killing yourself as an enabler to continue being in denial of a delusional lifestyle. Completing a “work-out” to achieve an external goal at the expense of not enjoying the process is short-sighted and not sustainable.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s