De fleste har den opfattelse at en skade er lig med smerter, altså en simpel ligning:
Skade = Smerte
Det logisk, men ikke altid tilfældet. Smerter er komplekse og der mange mekanismer og forskellig årsager til smerter. Derfor kan man ikke sætte lighedstegn mellem skade og smerte.
Skade ≠ Smerte
Smerte ≠ Skade
Smerte er ikke nødvendigvis lig med skade, men derimod er det et signal, kroppen udsender på baggrund alle de data der er samlet ind og bearbejdes i hjernen. Disse data kan være biologiske, men også komplekse psykiske og sociale faktorer kan spille ind ligningen (mere om dette i en senere artikel).
Et eksempel på at smerte ikke er lig med skade, er historien om en 29-årig konstruktionsarbejder, som mødte op på skadestuen med et 15 cm langt søm op igennem skoen. Da han havde smerter blev han bedøvet med to enormt stærke smertestillende præparater. Sømmet blev derefter trukket ud af skoen, skoen blev fjernet, og til alles overraskelse var der ingen blod og ingen skade sket. Sømmet var gået op i mellem tæerne. Der var altså ikke sket en skade, men manden havde meget store smerter! (læs mere på engelsk og se et billede af søm og sko)
En undersøgelse har i 2016 vist at basketballspillere, som var SYMPTOMFRI (ALTSÅ UDEN SMERTER I KNÆENE), havde “skader”/forandringer i knæene.
MR-scanning viste at 83-90% havde patella tendinopatier (på godt dansk: springerknæ) og der var andre tegn på skader/ændringer, MEN…. ingen af dem havde altså smerter!
Altså kan man have tendinopatier uden at have smerter (hvilket er en del af baggrunden for at man kan lindre smerterne ved springerknæ efter 1-4 uger – læs mere her: Springerknæ – Bliv hurtigt smertefri med unik specialiseret og optimeret træning)
Det gælder også for fodboldspillere som i en undersøgelse der har vist at der er en ekstrem høj forekomst af menisk- og brusklæsioner men igen hos folk uden smerter.
Det er vigtigt viden!! Man kan altså have skader/forandringer uden at have smerter!
På nedenstående illustration kan du se at et studie har scannet 710 personer med og uden knæsmerter. Personerne uden smerter har cirka samme forekomst af ændringer i deres knæ, som de personer der har smerter. Hvad betyder det for dig? Hvis du får scannet dit højre knæ (som har smerter) i morgen vil du sikkert have nogle forandringer, men disse forandringer er sikkert også at finde i dit venstre knæ (som er smertefrit). Så hvis skader/forandringer var lig med smerte, så skulle dit venstre knæ også gøre ondt.

Det giver os en vigtig briks i puslespillet og tryghed i, at det er normalt at have disse forandringer og tilstande i led og sener og det ikke nødvendigvis betyder at man har smerter. Smertevidenskab.dk sammenligner disse ændringer med grå hår og rynker, altså som en slags indvendige rynker. Disse forandringer kommer med tiden og som fødselsdagene går.
Fx er der også studier på baseballspillere som kaster hårdt og præcist UDEN SMERTER, men når man scanner deres skulder ses ruptur af sener og andre skader i skulderen, men de fungere altså uden smerter og med høj performance!
SÅ DET ER IKKE ALTID SÅ VIGTIGT HVAD DIN SCANNING SIGER! Det er mere vigtigt hvordan din krop fungerer (er der fuld bevægelighed i leddet og omkringliggende led, er der optimal muskelfunktion etc. etc.) og hvordan din hjerne er programmeret (hvordan tolker den signaler, hvilke overbevisninger er der omkring smerter etc. etc.).
Vi ved desuden at træning og bevægelse i sig selv er smertestillende, så med den rette tilgang og justering af øvelser kan du begynde at smertelindre fra dag 1!
Desuden er det vigtigt at man går ind til en genoptræning med tro på at det kan blive bedre. Hvis du ikke tror det bliver bedre, så er chancen lille for at du får optimale resultater. Du skal tro på at det virker!
Det er desuden vigtigt at undgå at skabe frygt og utryghed omkring bevægelse/træning. En vigtig faktor som vinder mere og mere indpas i terapi- og træningsverden. Hvis du er utryg og bekymret, så vil din hjerne være mere på vagt og det er derfor “nemmere” at mærke smerterne. Vi ved at man bliver bedre til det man gør. Hvis du mærker smerter i knæene og fokuserer meget på den smerte, bekymrer dig, lægger mærke til smerten hele tiden, så vil resultatet ende med at være at du bliver bedre til at mærke dine smerter i knæene. Kort sagt bliver dine knæ (eller dit område i hjernen, som mærker dit knæ) mere sensitivt. Dette betyder ikke at dine knæ er skadet eller svage, men egentlig bare at din krop/hjerne er mere følsom og opmærksom på at mærke smerten (det er simpel neuroplasticitet).
I de træningsforløb hvor jeg hjælper folk med smerter/skader, er det vigtigt se på begge sider af ligningen: Smertesiden (hjernen) og Skadessiden (kroppen).
Mange tænker kun på skadessiden og glemmer hjernen. I forhold til kroppen, fokuserer jeg meget mere på funktion end på skade. Vi ved at skade ≠ smerter. Vi ved at folk kan have skade på scanninger, men fungerer optimalt uden smerter. Derfor har jeg siden jeg afsluttet fys-studiet ændret min tilgang og gået væk fra at have et stort fokus på skaden, men bruge mere tid på funktion.
Når jeg ser på funktion i en screening og i gennem forløbet ser jeg på forskellige ting som fx.: Hvad kan dit knæ? Hvor meget kan det bøje, strække og roterer (ja knæet kan også roterer en lille smule), hvor stabilt er det, hvor stærkt er det osv.
Jeg har hele tiden i baghovedet omkring skaden, men fokus er hovedsageligt på funktion OG på smerte-delen. Få skabt en hurtig smertelindring, som gør det muligt at optræne funktionen bedre. En hurtig smertelindring vil skabe mulighed for mere træning/bevægelse, som i sig selv virker smertelindrende og på den måde kan man starte en god “snebold”, som ruller og fører til mere smertelindring og mere funktion.
Det handler om at finde den rette dosis, mængde og niveau og hele tiden justerer og tilpasse. Dette er svært at gøre hvis du får et standardprogram og har begrænset kontakt med din træner/behandler. Jeg tilbyder online forløb med 24/7 support på dit program (som er baseret på en individuel screening). Alt gøres online via Apps (du giver feedback på din træning og sender video til mig – jeg korrigerer dig som jeg vil gøre hvis du stod ved siden af mig) og du træner når du har tid!
Har du knæsmerter? Har du en skade? Hvad betyder det for dig?
Hvad vil du kunne igen med dine knæ? Hvilken funktion har du mistet? Hvad ville det betyde for dig at kunne det smertefrit igen? Få specialiseret og unik skræddersyet hjælp via Online Coaching
Læs mere om Online Coaching til knæsmerter: Smertefri Knæ – Online Træning
/ Thomas Pretsch
Læs mere om min tanker og tilgang til knæ:
- Knæoperationer hjælper ikke – Hvad skal du gøre hvis du vil have bedre funktion af dine knæ?
- Knæ – Er det farligt at bøje knæene helt?
- Knæ | Styrk Dine Knæ I Skæve Positioner | Bulletproof Body
- Knæsmerter? Min vej ud af smerterne. Der er også en vej for dig!
- Knæsmerter – hvorfor jeg ikke bruger is/smertestillende
- Knæsmerter – skaber tunge halve squats problemer?
- Springerknæ – Standard protokol eller individuel tilpasset forløb?
- Forreste knæsmerter hos børn og unge – Optimal behandling
- Knæ – Smertelindrende træning (isometrisk træning)
- Deep Knee Bend to Kneeling | Knæ, Ankel & Fod Mobility