Natur som modgift til teknologien

Teknologien forstyrrer vores hjerner. Når telefonen bipper med opdateringer hvert minut forstyrres vores evne til at koncentrerer os i længere tid, vores evne til at værdsætte den naturlige verden og evne til at komme væk fra den digitale skærm. Teknologien giver os stress. Naturen gør det modsatte.

IMG_20160816_181051.jpg
Hjernen slapper af i naturen. En simpel men alligevel svær øvelse: Lig dig under et træ og bare vær til.

Naturen kan bruges om modgift til den daglige forstyrrelse, der er i vores moderne liv hvor vi er omkranset af teknologi.

Naturlængsel kan være dårligt for helbredet. Det giver dårligere heldbred når vi mister naturen, mens det modsatte gør sig gældende for naturnærhed. Mennesker som bor i nærheden af naturen har færre hjertesygdomme og færre mentale sygdomme. Begge sygdomme som er forbundet med stress.

Vi er tæt forbundet med teknologi i vores hverdag og det påvirker os fysiologisk. Det kan heldigvis let justeres. Der skal ikke mere end en kort gåtur i naturen for at vende tilbage lavere blodtryk, hjerterytme og mindre stresshormon. 15 minutters gang i naturen har vist sig at give en ændring. De samme resultater gør sig ikke gældende i byen.

Resultatet er ikke overraskende for mig. Vores sanser er udviklet til være i naturen og aflæse informationer om lyde, planter, dyr, afstande og former, ikke højhuse, lige kanter, kunstigt lys og larmende trafik i byen.

Hvis du føler koncentrations besvær, stress eller lettere nedtrykt. Så er modgiften at komme ud og gå en tur og lad din telefon blive hjemme.

Hvis du træner i fitnesscenter mister du også de gavnelig effekter af naturen. Kombiner din træning med tid i naturen og høst endnu flere positive effekter. Træning i naturen giver luft, lys og stimulation af mange flere sanser end indendøre i et fitnesscenter.

Træn med i Odense: Movement Undervisning i Odense

hanging
Når du er i naturen kan du slippe kontrollen, angsten, perfektionen og tanker om præstationen. I naturen er der ikke behov for at iscenesætte dig selv. Fysisk og mental træning bliver kombineret i naturen.

Tag din træning til træerne – TRÆ-TRÆNING

Hvis du bor midt i byen og ikke har umiddelbar adgang til skov kan det også give positive resultater at se en film med natur eller have et lydspor med naturlyde kørende i baggrunden. Det har nemlig vist sig at bare synet eller lyden af natur har en positiv effekt.

IMG_20160816_064250
Det kan også give en effekt at have et billede af nogle træer hængende på væggen eller kigge ud af vinduet.

Nedstående er citat af Jens Baggesen fra Labyrinten (1792-93) om en helt central kvalitet, der er mere udtalt i naturen (og kunsten) end i byen (og arkitekturen). Naturen er rig på kurver, en oplevelsesværdi, som afveksler og afstresser:

»Al Varme, al Bevægelse, al Kierlighed er rund, eller i det mindste oval, spiral, eller paa een og anden Maade bugtende. Kun det kolde, det ubevægelige, det ligegyldige, og selv det hadefulde er snorlige og kantet. Stode Menneskene, for Exempel, til Feldts i Grupper, i runde Kredse, i stæden for i Colonner og i Geledder, vilde de dandse i stæden for at slaaes. Derfor beroer og den hele Taktik paa Vinkler. Naar saae man en kantet Flamme, naar jeg undtager den dræbende Lynild, der dog vel kun synes saa? – en snorlige Bæk? En stiv Omfavnelse? Hvor yndigt bugter sig Luen! hvor deiligt bølger og snoer sig den rislende Flod! og hvor bøieligt, hvor slyngende, hvor rundt er alt i Gruppen Amor og Psyche! Det ligeste paa Mennesket er de kolde, ubevægelige, bidende Tænder – og dog har den skiønne Natur sørget for at de staae i en Halvcirkel. Livet er rundt og Døden er kantet. Vi komme runde og bugtende til Verden, og gaae kantede og stive derfra. De nyeste Vugger ere ovale – en skiøn Opfindelse! thi det voxende Liv bevæger sig deri; vore Liigkister derimod ere fiirkantede.«

Brug naturen. Den er gratis!

Har du brug for hjælp til at komme i gang? KONTAKT

 

 

2 thoughts on “Natur som modgift til teknologien

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s