Kravle-Træning

At kravle er en fundamental byggesten i menneskelig bevægelse. Bevægemønstrene indlæres i de tidlige leveår sammen med den generelle motoriske udvikling. Typisk efter barndommen bliver disse bevægemønstre fuldstændig forsømt og evnen og tilliden til at udføre dem mindskes i stor grad.

Kravle kan være forskellige typer af bevægelser hvor hele kroppen er tæt på underlaget og tyngdepunktet er sænket. Det kan være at kroppen støtter på fødder, hænder, knæ, albuer, skuldre, ryggen og balderne. Man kan kravle på ryggen eller maven.

Kravl – Træning &  Terapi

Da kravlebevægelser kræver at vi kan flytte hele vores krop med en betydelig grad af koordinering mellem musklerne er kravleøvelser er et fantastisk værktøj til at genoprette integritet og stabilitet i hvert led samt synergi mellem øvre og nedre del af kroppen.

Kravle bevægelse kan bruges som træning og have en terapeutisk effekt hvis de udføres hensigtsmæssigt. Da bevægelserne kan:

  • Genetablere funktion og motorisk kontrol.
  • Øge core-styrken og stabiliteten.
  • Styrke og mobiliserer håndled, albue, skulder, hofte, knæ og fod.
  • Bedre kropsholdningen og kropfornemmelse.
  • Synkroniserer bevægelse med vejrtrækningen.

Kravle bevægelser kan være ganske anstrengende da du skal bære en stor del af din kropsvægt, men samtidig en sikker og ikke-truende begyndelse til at lære at bevæge sig frit og uden smerter igen.

Kravle mønstre bør forekomme i en kontralateral vis for at opretholde tyngdepunktet mellem mindst to støttepunkter (modsat hånd og fod). Dette er med til at forhindre overdreven rotation eller fald.

KOM I GANG – HELT SIMPELT

Start med knæene under hofterne, hænderne under skuldrene og ryggen i neutral stilling. Herfra løfter du modsatte arm og ben og kravler fremad med et diagonalt bevægemønster. Forsøg at holde ryggen i ro og lade bevægelserne ske fra skuldre og hofter.

Ekstra udfordring: Løft knæene fri eller kravl baglæns.

Kravl 10-50 meter.

Med knæene løftes fri stilles store krav til hele kroppen om at stabilisere og bære vægten og den simple bevægelse at kravle fremad vil føles hård for ben, mave, skuldre og arme.

kravle
Kontralateral opstilling til at sikre en rigtig start.

 

kravle3 fri
Knæene løftet fri giver en større udfordring.

 

En pose blandet kravl til inspiration til din næste træning:

 

PRAKTISK ANVENDELSE

Kravletræning kan være god træning i sig selv. Men kravleteknikkerne har også en praktisk anvendelse. I områder med stejle eller glatteskråninger kan teknikkerne give et lavere tyngdepunkt og flere kontakt punkter med underlaget, som tilsammen vil øge kontrol og sikkerhed. Teknikker kan anvendes til at passerer lave eller smalle forhindringer, snige sig ind på sit bytte under en jagt.

305627_358003500901851_1969838430_n
Kravl – sikkert op ad det stejle og glatte bjerg ned på alle fire. 2012, Island
SAMSUNG CSC
Sikkert ned af et isglat bjerg med omvendt-kravl. 2013, Grønland

Når du har styr på  kravle teknikkerne på jorden, så tag teknikkerne med i træerne for en ekstra udfordring: TRÆ-TRÆNING

Vil du vide mere om hvordan kravle-bevægelse og Naturlig Bevægelse kan bruges som terapi og træning: UNDERVISNING TIL FAGPROFESSIONELLE eller WORKSHOP

GOD KRAVL!

 

3 thoughts on “Kravle-Træning

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s