Ido Portal Træning – Movement Culture | Bevægelsesperspektiv og Inspiration

Der er rigtig mange som inspirerer mig. På top fem har i lang tid været Ido Portal.

Ido Portal… Hvem er han? Hvor skal man starte? Det er svært at lave en start og en slutning den mand, men jeg vil prøve (det er manden der står på en hånd på billedet ovenfor som er taget fra hans hjemmeside).

Ido prædiker om bevægelse. Mere bevægelse. Bedre bevægelse. En forståelse for bevægelse. Kropslighed. Human patterns. Human Movement. Han startede med at dyrke kampsport og især Capoeria fyldte meget. Han har studeret mange discipliner fra kampsport til dans, gymnastik, akrobatik og styrketræning til yoga og cirkus. Simpelt, men kompliceret. Han er en underviser og en udøver. Han har trænet som en gal og det kan ses i den måde han bevæger sig på.

Ido er en mand som ikke ønsker at skrive en bog om hans ideer og tanker omkring bevægelse, da han mener at det ville være et statisk manifest af hans tanker som de er på det tidspunkt. Nogle tanker som rigtig mange gerne ville læse om. Måske denne video kan give et lille indblik i hans tanker, viden og filosofi om bevægelse:

Alle har sin mening om manden. Nogle kalder ham The Master of Movement. Nogle synes at hans holdninger er for meget. Selv om jeg aldrig har deltaget i hans workshops har han inspireret mig til at se på bevægelse i et nyt lys. Jeg har før jeg faldt over Ido Portal været passioneret og meget interesseret i krop, sundhed, bevægelse, idræt, terapi og forståelse af menneskelig natur – fysisk såvel som psykisk. Jeg har dyrket og prøvet mange forskellige discipliner og altid været nysgerrig på hvad jeg kunne lære af fx yoga eller gymnastisk styrketræning. Du kan læse mere om min baggrund her: Træning & Bevægelse – Min Historie/Udvikling

Ido har givet mig nye perspektiver og han er en kæmpe inspirationskilde (der er mange som inspirerer mig, se nogle af de største kilder her: RESSOURCER & INSPIRATION).

Selvom jeg aldrig har været under hans vinger eller modtaget direkte instruktioner fra ham har han haft sin indflydelse på mine tanker, den viden jeg opsøger og min bevægelsespraksis. Hør hans tanker om Human Movement, vigtigheden af bevægelse og hvordan et bevægelsesperspektiv kan hjælpe atleter (blandt andet MMA Fighter Conor McGregor):

Movement Culture. Hvad har vi tilfælles? Hvad kan vi lærer af hinanden? Et problem i kroppen kan måske løses ved at inkorporere tilgange fra andre discipliner. Måske kan dine knæ problemer afhjælpes ved at lave øvelser fra ballet, selvom du er en fodboldspiller.
Vi kan sammen skabe et sprog som alle kan snakke, på tværs af discipliner. Vi kan ændre vores træning og begynde at træne på en åben måde.
Nysgerrig og opdagelse er også to ord jeg vil forbinde med Ido.
“Sometimes people need to open their minds up and vary their routines a bit, not only for better results but for longevity in sports and art – motivation wise and not only physical-wise. This world is so interesting. Art is so interesting. Sports have so much to offer. Physical culture and culture are such huge subjects. Dont make your life and training boring. Explore.” – Ido Portal
Ovenstående citat fra Ido er meget sigende og jeg synes det rummer meget af hvem han er og hvad han laver. Han gør som Bruce Lee en gang har sagt: “Adapt what is useful, reject what is useless, and add what is specifically your own.” Han har taget ting som altid har været der, men han har sat dem sammen, bygget dem op og justeret på hans unikke måde.
Ido har som sagt studeret fra førende internationale undervisere inden for gymnastik, trænings fysiologi, kampsport, terapeuter og bevægelsestænker mm. Hvis du igen kigger på mine inspirationskilder; RESSOURCER & INSPIRATION

– har han været omkring mange af dem og lært fra dem eller de har studeret under Ido. Fx har han lært fra Jozef Frucek fra Fighting Monkey og Tom Weksler har været hans student dengang han underviste i Capoeria i Israel.

Hans bevægelser er veludførte, men det som fascinerer mig mest er al den viden han har opsamlet fra andre eksperter, den måde han kan sætte det sammen og bringe budskabet ud. Som for eksempel dette omkring overbelastning og specialisering:

Generalist Vs specialist
I følge Ido: “Specilization has a price”. Så gør alt en lille smule. Det giver mere frihed, end at være en specialist. Specialister betaler prisen. Specialister bliver svage, begrænset og sat i en boks.
Generalist tankegangen handler om lateral udvikling. Ikke gå så dybt, men mere på tværs af mange discipliner og udvide sine evner. Specialisten går i en meget vertikal udvikling. Meget dybt i et emne. “Knowing more and more about less and less until you know everything about nothing”. Så i stedet opfordrer han til “be the Jack of all trades, master of none”.

Ovenstående minder mig nogle af fokusområderne fra bogen Real Artist Don’t Starve:

“The New Renaissance is here, with artists that have a diverse set of skills and don’t starve for their art. Often someone who dabbles in a variety of vocations is seen as being less talented than someone who concentrates on just one skill. But it wasn’t this way during the Renaissance. In fact, the term “Renaissance man” described a well-rounded craftsman, someone who could work in many different trades. This is the kind of person we’re starting to see more of today – a kind of New Renaissance artist. Since there have never been more ways to share the art we create and get our hands on the tools we need to make art, we are seeing the dawn of a New Renaissance. Much like during the original Renaissance, today’s artists are those who are restless in their pursuit of more than just one craft, as this makes both life and work a richer experience. People have traditionally looked down on those who don’t fit neatly into one category… But..”

Efter 10 år med fokus pp fodbold, blev jeg de næste 10 år “specialist” i golf. Jeg læste og undersøgte dybt omkring teknikker og aspekter i golf. Jeg fik også dette at mærke med golfalbue og knæsmerter. Men det er vel prisen for at være specialist?

Heldigvis var jeg ikke helt specialist, jeg var ikke helt 100 procent fokuseret på golf(måske kun 98 procent), jeg bredte mig ud og undersøgte bl.a. yoga, klatring og styrketræning samtidig. Nu er det al bevægelse som jeg undersøger og hertil har Ido Portal hjulpet mig en del med at udvide mit perspektiv og mit dogme.

Og nu kunne jeg måske skrive en bog om Ido Portal(nu når han ikke vil selv), jeg har i hvert mere end 40 sider med noter omkring hans tanker og filosofi. Og det er kun omkring filosofien. Så er der alle dem omhandlende træning, programmer mm. Noter jeg de sidste 5 år har skrabet sammen fra forskellige videoer, podcast, interviews, artikler mm.

Jeg vil stoppe mim beretning her og håbe du er blevet inspireret. Hvis du allerede kender Ido og synes jeg mangler at komme ind på nogle vigtige ting, så skriv dem gerne i kommentarfeltet.

Hvis du er interesseret i bevægelse er Ido bestemt en person at følge. Du kan ikke læse hans bog endnu. Men der er en dokumentarfilm som du kan starte med:

Og så kan jeg kun anbefale at du bruger kroppen, så forstår du den bedre.

Jeg holder events og skræddersyet workshops i bevægelse med inspiration fra Ido Portal og alle de andre som er listet under Inspirationskilder.

Find events og de ugentlige  Movement Træning & Undervisning i Odense på www.facebook.com/bettermovefys/events

Kontakt mig for en skræddersyet workshop eller online coaching.

Thomas Pretsch

000e19d1d79c50351c61ec87293e9cda_728xx415x1.jpg
Ido Portal, Movement Culture (billede fra hans hjemmeside http://www.idoportal.com)

2 thoughts on “Ido Portal Træning – Movement Culture | Bevægelsesperspektiv og Inspiration

 1. Tak for endnu et fint artikel. Jeg er helt enig ift. at en lateral praksis har meget mere værdi end at være specialist. Jeg har haft nogen tanker ift. denne tilgang, da jeg syntes den nemt kan blive til en slags “fælde”. Hvis man render efter 20 ting på samme tid, så er chance lille at man fanger noget. At dedikere et helt år på at fordybe sig i 2-3 emner har i mine øjne mere værdi end at prøve at lære “alt”.

  Like

  1. Helt sikkert. Enig Pieter. Det tror jeg er en god måde at lære på.
   Men når det er lært, når man kan danse, lave parkour, Capoeria, styrketræning så er det godt at mixe det op. Det er i hvert fald min personlige erfaring og noget som jeg har gjort før jeg støtte på Ido Portal. Så spillede jeg golf, men supplerede med yoga, løb, klatring og calisthenics 🙂
   Det gav frihed i krop og sind for mig.
   Håber du nyder livet i København!

   Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s