Knæ | Styrk Dine Knæ I Skæve Positioner | Bulletproof Body

Livet leves ikke i lige linier. Men sådan er vores træning og vores tankegang ofte. Vi tænker den lige vej til målet. Men ofte bliver vi slået ud af kurs, kommer på afveje og skal kæmpe os tilbage igen. Nogle gange kan man støde på fejl, modstand og omveje. Det kan give mulighed for at se ting fra et andet perspektiv. Man kan komme tilbage stærkere, robust og mere modstandsdygtig.

Da jeg studerede til fysioterapeut lærte vi om alignment, biomekanik og belastninger og hvordan kroppen skal trænes. Tankegangen bunder i teorier om hvordan kroppen bør trænes fx knæene skal følge foden og ikke må gå ud foran tæerne når man laver knæbøjning. Jeg har senere stødt på en øvelse fra en anerkendt gymnastik træner, Coach Sommer, som viste en knæbøjning hvor knæene gik mod hinanden. Den ligner lidt denne:

Jeg kunne ikke forstå at han anbefalede det. Så jeg sprang faktisk over denne øvelse i programmet. Jeg var bange. Bange for at det ikke var godt for mine knæ og overrasket over at han kunne lægge sådan en øvelse ind programmet. Min uddannelse, skoling og træningslære havde lært mig et paradigme om at knæene skal følge lige frem efter foden.

Det var først et par år senere at jeg stødte på teorier om at vi skal forberede kroppen på de belastninger og positioner som vi kan blive udsat for. De belastninger og positioner kan vi ikke altid bestemme selv. Jo når vi er alene og styrketræner. Men forestil dig positionerne fra håndboldspillere, basketballspillere, badmintonspillere, dansere eller klatrere og vandrere. De kommer igennem et hav af forskellige positioner som man ikke gør i maskiner og med traditionel vægtløftning/styrketræning.

Måske kan vi forebygge skader ved at træne ikke kun i “korrekte” positioner, men også komme ud i skæve stillinger for at ledbånd, ledkapsel, sener og muskler kan bygge sig stærke og mere robuste i 3D. Vi kan måske skudsikre kroppen til at klare det skæve og uvisse, som vi møder, hvis vi gør brug af kroppens evne til adaption.

Læs mere om fordele ved variation og skæve bevægelser –  VARIATION – I DIN TRÆNING OG DIT LIV

Her viser Viktor Axelsen, en position som jeg går ud fra at du sjældent træner? Måske hvis du laver kinesisk kampkunst kan du have stødt på en øvelse som ligner lidt i din træning.

En masse stress på knæene? Ja måske. Men hvis han er vant til at vinde så kommer han ofte i den position og vævet har adapterer og kan tolerere belastning. Prøv at observer et tre-årigt barn lege på gulvet og fortæl mig hvad der er naturlige knæstillinger!

Måske ville denne basketspiller have forstrukket sit venstre baglår eller skadet sit højre knæ, i stedet sætter han sig ned i en havfrue-lignede position og udviser fin rotation af hofterne.

“You will regret not training the position that you got injured in.” – Dr. Andreo Spina

Når du bliver skadet vil du fortryde ikke at have forberedt dine led i den position du blev skadet i. Men er det naturligt og sundt at træne i skæve positioner? Prøv at gå en tur i ujævnt terræn – hvad er naturlige positioner? Fod, ankel, knæ og hofte samt resten af kroppen skal konstant justerer og gør dette via forskellige positioner.

Der findes ikke nogle unaturlig positioner. Vi burde være i stand til at bevæge os i enhver position. Problemet er når vi først har mistet bevægelighed er det svært at bevæge sig frit.

Med den rette tilgang, dosis og viden kan skæve positioner inddrages i din træning og du kan drage fordel af mere modstandsdygtig og robuste strukturer i kroppen. Du kan igennem skæve positioner tilvænne vævet og øget dets styrke via adaptaion og samtidig forbedre fornemmelse, kontrol og stabilitet og derved uddanne kroppen til at blive bulletproof og mere modstandsdygtig overfor for ‘Out of Alignment’-positioner som vil opstå i livet eller i din idrætsgren.

Øvelser og Bevægelses-situationer og opgaver kan hjælpe med til denne adaption og skabe læring. Jeg anvender over 50 forskellige til knæleddene og så er der alle dem til resten af kroppens led. Mon ikke der er noget som kan hjælpe dig?

Læs om anklen her: Ankel | Forbered Din Ankel I Skæve Positioner | Bulletproof Body

Bevægelserne kan bruges forbyggende, men også terapeutisk. Faktisk er det så potent at man kan undgå en knæoperation. Jeg har selv undgået en menisk operation bl.a. på grund af ovenstående træning (og bevægelser som disse: Smertefrie knæ med simple siddestillinger (til fx meniskskade og slidgigt)). Måske har menisken adapteret til det? Hvem ved? Måske har jeg forbedret bevægeligheden i hofte-, knæ og ankelled og deres rotation og fleksion er blevet bedre og dette har lindret?

Vi burde være i stand til at bevæge os i en hver position. Problemet er når vi først har mistet bevægelig, så er det svært bevæge os frit. Og så starter vi med at få skader. Genopbyg din frihed i kroppen og nyd det.

Tag kontakt hvis du ønsker online coaching, privat undervisning eller en workshop.

Læs mere om specialiseret træning til knæ: Online Knæ Klinik

Thomas.

Følg også med på Facebook – www.facebook.com/bettermovefys – og tilmeld dig email-listen ved at sende en mail til info@bettermovefys. Så får du besked om åbne workshops, træninger, nye artikler og andre nyheder.

3 thoughts on “Knæ | Styrk Dine Knæ I Skæve Positioner | Bulletproof Body

 1. Tak for et fantastisk oplæg Thomas! Jeg har selv bruget skæve positioner meget i min praksis. Udover at det er godt for ens krop føles det også bare dejligt at komme ud i de positioner, synes jeg i hvert fald 😀

  Like

  1. Hej Pieter. Tak for din kommentar. Jeg der er selvfølgelig også hele “feel good”-elementet i det også. Det er et godt perspektiv. Men et som skal opleves på egen krop tænker jeg. Det kommer jeg ikke ind på i denne omgang. Det er svært at skrive et indlæg om synes jeg 🙂
   Thomas

   Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s