Movement Vs. Squat – 100 squats eller bevægelse?

Jeg trænger til træning. Jeg føler mig doven. Jeg føler mig tyk. Jeg føler mig svag.

Det er sikkert tanker de fleste har haft. Hvad gør du når de kommer? Du gør dit bedste, du gør det du kender og ved noget om. Fx laver du 100 squats for at træne de store muskler i benene – er det ikke sådan man får styrke i benene og forbrænder kalorier?

Hvad hvis der er en anden mulighed. En anden tilgang som træner og konditionerer alle cellerne i mere end en simpel isoleret og linær bevægebane? Et supplement til din øvrige træning, som søger for at du kan bruge din ben lige så frit om du er 6 år eller 80 år. En mere Bæredygtig Træningspraksis –  som giver livlang bevægelsesfrihed.

Se med i videoen. Hvad foretrækker du?

Mange har ikke forståelse for hvorfor disse bevægelser er værdifulde. Det ligner måske bare nogle skøre bevægelser, men der er mening bag. Det er seriøs træning.

Seriøs træning for bevægeligheden i alle led, for balancen og styrken i yderstillingerne. Mine ben har aldrig haft det bedre end efter jeg har introduceret variation i min træning. Jeg har tidligere træner squat med vægt og dødløft samt pistols-squat. Disse er gode øvelser, men udført uden anden supplerende træning er der et stort hul i fysikken.

En kommentar til videoen lyder på “det er ikke noget man får store ben af”. Nej, det er rigtig men hvem vil have store ben? Jeg vil ikke. Jeg vil hellere have ben som er stærke, bevægelige og kan bære min krop i alle positioner. Ben som kan bøje, dreje og er modstandsdygtige. Ben som kan klare alsidige og varieret belastninger. At træne for at få store ben er æstetik. Det kan have sin plads, men hvorfor ikke træne for vedligeholde eller øge funktion (når du engang har mistet det bliver det et problem). Variation er en vigtig faktor – læs mere her: Variation – I din træning og livsstil

En anden kommentar: “min motorik er elendig så jeg kommer nok aldrig til at kunne bevæge mig sådan der”. Udover værdien i at få funktionsdygtige ben er bevægelserne også krævende for din hjerne. Du skal koordinere din krop på komplekse måder, i stedet for bare at gentage den samme bevægelse igen og igen. Din motorik og koordinationsevne kan trænes og alle kan lære disse bevægelser. Du kunne heller ikke cykle første gang du prøvede. At lære nye bevægelser og træne motorik er en stor del af Movement træning. Til forskel fra fitness som fokuserer på at opbygge kapacitet (øge vægten) i øvelser/bevægelser som du kan lave fra dag 1 af.

Bevægelserne er også skadesforebyggende. Læs mere om hvordan de kan virke skadesforebyggende – Styrk Dine Knæ I Skæve Positioner | Bulletproof Body

Disse bevægelser kan forebygge, men også være med til at hele skader da du genopbygger evnen til at bevæge kroppen i alle retninger, samt øger troen på egen evne. Det kræver selvfølgelig den rigtige dosis, tilgang og justering af øvelserne. Især hvis du har en meniskskade, korsbåndsskade, slidgigt, løberknæ eller springer knæ. Ved at stille krav til kroppen kan og vil du genopbygge og tillade funktion at komme tilbage. Gøres der rigtig kan du blive din skade kvit og i nogle tilfælde undgå operation.

Og jeg forsætter på engelsk da jeg skrev følgende i teksten til YouTube videoen:

How do you condition your legs?
How will you keep your joints functional into old age (how able will you be at 80 years old)?

Mainstream fitness and therapy are promoting exercises in a “safe” alignment. Movement takes another perspective – their is no bad/dangerous movements, only improper preparations.

Our body was not born into a world in 2D. Our analytical thinking brought restrictions to our training and our movement.

Learn to free up your body and make it more “moveable” in all angles, positions and scenarios.

Der er ikke nogen dårlige bevægelser. Alle bevægelse er potentielt produktive og kan hjælpe os med at blive mere bevidste, mere mobile, øge styrken, bedre koordineret, mere forbundet etc.
Det handler om at åbne dit sind for mulighederne og finde ud af hvornår en bevægelse vil hjælpe dig. Så giver det mening og når det giver mening er det nemt at implementere og du vil elske ting som du ikke tidligere har givet opmærksom.

 

Brug kroppen, så forstår du den bedre.

Tag kontakt hvis du er usikker og ønsker specifik hjælp til dit problem.
Jeg tilbyder privat undervisning/behandling, online coaching og workshops. Du kan også finde hjælp i Online Programmer.
For inspiration og mere viden følg også med på Facebook: www.facebook.com/bettermovefys – og tilmeld dig email-listen: http://eepurl.com/duU5nv. Så får du rabat og besked om åbne workshops og nye online programmer.
/ Thomas Pretsch
Picture_20190113_204533163

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s