Siddestillinger – Sid bedre, bevæg dig bedre (arketypiske positioner/naturlige siddestillinger)

 

BRUG MERE TID PÅ GULVET OG FÅ TIL GENGÆLD FÆRRE SMERTER, MERE BEVÆGELIGHED OG EN STÆRKERE KROP.

Din krop er designet til at sidde uden stole. Der er mange forskellige naturlige og essentielle positioner, som kan indtages på gulvet. Positionerne er kaldet arketypiske positioner. De bruges som hvile- eller arbejdsstillinger over hele verden.

 

 

Arketype. Af græsk arhkétypos, forbillede, mønster, karakteregenskaber. Ideal version af en ting eller dyr. Forestillingen om noget almenmenneskeligt og eviggyldigt.

Det er ikke så let at sidde på gulvet som folk tror. Arketypiske positioner er og bør være almindelig karakteregenskaber for mennesker. Disse positioner er vigtige for kroppen for at vedlige holde funktionen. De fleste voksne mennesker mister helt evnen til at sidde og ligge komfortablet på gulvet fordi deres kroppe har adapteret til stole, sofaer osv.

Moderne komfort og livsstil har gjort kroppen immobil. I vesten sider vi på stole og bruger sjældent gulvet. I Thailand anno 2016 ser det anderledes ud.

Hvorfor sidde på gulvet?

Fordi nedenstående positioner vil være med til at vedligeholde/genvinde din krops naturlige funktion. Hvis du bruger dem ofte vil du efter over tid mærke en øget styrke og bevægeligehed i knæ, hofter, ankler og tæer. Mange får aldrig bøjet knæet mere end 90 grader i hverdagen. Det er vigtig for kroppens led at blive ført igennem hele deres bevægeudslag for at vedlige holde deres sundhed. Stillingerne finjusterer din krops funktion så den kan fungerer optimalt og på den måde kan livstilsrelaterede muskel-skeletsmerte forebygges eller lindres.

Læs om træning til ryggens led og muskler: RYGTRÆNING ÅR 2016

Stillingerne fungerer som “gratis” mobilitetstræning – du kan spare tid og penge på udstrækning, yoga-positioner og foamroller.

Positionerne er naturlige, essentielle og hvad din krop er designet til. En velfungerende menneskekrop skal kunne indtage disse positioner, ung som gammel. Det kan være svært at forstå da vi i vores kultur er blevet forhøjet fra gulvet med en stol og måske ikke har siddet der siden barndommen. Vi sidder sjældent på gulvet. Vores senge, stole og toilet er alle i bekvemme højder. Det er så indgroet i vores kultur at det anses som normalt at ældre ikke kan rejse og sætte sig fra gulvet. Vi tror vi skal strækker ud efter træning for at undgå stivhed. Men tre gange udstrækning om ugen er ikke nok. Vi skal bevæge os naturligt for at vedligeholde den naturlige kropsfunktion.

Her er et par arketypiske positioner. Prøv dem med det samme – kan du sidde (behageligt) på alle disse måde?

Squat

Hunter Squat

Knælende, bøjet ankler og strakte ankler

Krydssiddende

Strakte ben

Havfruestilling

 

I starten vil det føles ukomfortabelt. Gulvet er kun ukomfortabelt, da kroppen har vendet sig til stole. Børn finder gulvet lige så komfortabelt som alle andre overflader, fordi de endnu ikke er blevet “immobiliseret” af stole. For at genlære din krop at finde gulvet komfortabelt vil det gavne med tid siddende på gulvet i forskellige positioner. Det vil bringe mere bevægelse og ungdommelighed i din hverdag. Når du sidder bedre, kan du bevæge dig bedre.

Har du mistet evnen til at komme op og ned fra gulvet eller sidde i disse positioner, så kontakt mig og jeg kan hjælpe dig med at genlære det.

Eller få hjælp til at komme i gang i Naturlige Siddestillinger – En guide til at komme i gang (E-bog)

Sqaut n write
Editors note: Denne artikel er skrevet i en sqaut.

TIPS:

Start din rejse mod en mere velfungerende og naturlig krop i dag.

  • Sid og lig mere på gulvet! Undgå stole, hvor du kan. Og hvis du ikke kan undgå at sidde ned fx i en bil, så ændre den siddende stilling så ofte som muligt. Kryds benene osv.
  • Til at starte med kan du bruge nogle af ovenstående arketypiske positioner, når du skal se TV, læse mails, spise eller vente på bussen.
  • Lær fra børn: Kopier deres måde at sidde og bruge kroppen på. De er eksperter i naturlige bevægelser.
  • Indret dit hjem så det indbyder til mere bevægelse på gulvet. Læg måtter og puder på gulvet.
SAMSUNG CSC
Pause fra arbejde, Thailand 2014

 

Følg også med på Facebook – www.facebook.com/bettermovefys – og tilmeld dig email-listen ved at sende en mail til info@bettermovefys. Så får du besked om åbne workshops, træninger, nye artikler og andre nyheder.

Thomas.

Læs mere: SID ORDENLIGT – FOR DINE HOFTERS SKYLD

8 thoughts on “Siddestillinger – Sid bedre, bevæg dig bedre (arketypiske positioner/naturlige siddestillinger)

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s